Hayal ve Gerçek Arasında Bir Kahraman / Esra Atay

 

Edebiyat ne kadar geniş ne kadar da çeşitli türe sahip. Pirelerin berber, develerin tellal olabildiği bu derya deniz sonsuzlukta onlarca güzel hikâyeye rastlamak mümkün. Özellikle bu hikâyeler çocuklar içinse tüm okurken onlar gibi şen oluyoruz. Yazabilmenin de ötesinde bir yetenek gerektiriyor çocuk kitabı kurgulamak. Çünkü zamana göre uyarlanmalı, içinde hem hayal gücünü hem gerçeği barındırmalı. Güldürebilmeli ve aynı zamanda ders de verebilmeli. Kolay gibi görünse de en zor kitleye, yani çocuklara hitap etmesi bu işin emek istediğini açıkça gözler önüne seriyor. Aynı zamanda kitap ebeveynlerin de güvenini kazanmalı ki hikâye amacına ulaşabilsin. İşte o zaman elimizdeki bir yığın samanı, bir balyaya dönüştürebiliyoruz. Ben de sizlere tüm bu olması gerekenleri oldurabilmiş bir kitaptan söz edeceğim.” Rıfkı” dan.

Yakınlarda, Palme Yayınevi'nden çıkan ve Burak Çakır imzası taşıyan Rıfkı serisi; toplamda birbiriyle bağlantılı, konu bakımından devamlılık sağlayan 5 kitaptan oluşuyor. Serinin her bir kitabı oldukça sürükleyici ve akıcı bir dille ele alınmış. Kitaplarda macera ağırlıklı olarak süregelen hikâyede hayal gücü oldukça ön planda. Bu serinin kitapları sırasıyla; “Vandom Evveni”, “Son Sürat”, “Arkadaşgücü”, “Bu Ne Gürültü Böyle” ve “Kraliyet Yarışı”.

 

Ne Anlatıyor?

Serinin ilk kitabı olan “Vandom Evveni” Rıfkı ve Random’un harflerle olan mücadelesini anlatıyor. Kelimelerin konuştuğu, harflerin dile geldiği bu hikâyede, dilbilgisi kurallarının olmadığı bir dünyada oluşabilecek sorunları da ele alıyor. Okurken sürekli gülebileceğiniz ve aynı zamanda tatlı bir maceraya şahitlik edeceğiniz bir öykü. Bir çırpıda okuyup anında devamını bekleyeceğiniz türde bir eser.

İkinci kitap “Son Sürat” yine baş kahramanların maceralarına tanıklık edebileceğimiz bir kitap. Bencillikle yapılan işlerin sonucunda düzensizliğin ortaya çıkışını anlatıyor bizlere. İçinde yersiz ve anlamsız kuralcılığın, özgürlük düşüncesiyle yıkılabilmesini küçük bir yarışla ifade ediyor.

Üçüncü kitap “Arkadaşgücü” bizlere isminden de ifade ettiği gibi arkadaşlığın öneminden ve birliğinden doğacak gücü anlatıyor. Sevilme isteği olan kötü karakterin kıskançlık dürtüleriyle içgüdülerini ortaya çıkarmasını ve sonuçlarını gözler önüne seriyor. Tüm bu aşamaları bir futbol maçı üzerinden işleyen öykü, kendisini eğlenceli bir anlatımla okuyucuya aktarıyor.

Dördüncü kitap “Bu Ne Gürültü Böyle” evrende bazı harflerin engellenerek gülmenin yasaklanmasını konu alıyor. Mutsuz bir dünyada oluşabilecek o kasvetli havadan çıkışı aşama aşama hissettiriyor bizlere. Böyle bir duruma karşı gelmeyi istemek kaçınılmaz olsa gerek ki, kahramanımız  “İş başa düştü” deyip durumu düzeltmeye çalışıyor. O anlarda yaşanan heyecanları bu satırlarda bulabilmek oldukça mümkün.

Beşinci ve serinin son kitabı olan “Kraliyet Yarışı” Kral Random’un yine dilbilgisi kurallarını değiştirmesiyle kendisinden yüzlerce türetmesini konu alıyor. Bu olaylar yine bir yarışla sona eriyor. Bu hayali evrende atılan küçük demokratik adımlarla gerçek kralın seçilmesi farklı duyguları bir arada yaşamamızı sağlıyor.

 

Bazı Teknik Detaylar

Tüm kitapların ortak ve en belirgin özelliği hikâye anlatımının sürükleyiciliği, verilen mesajların net olması denebilir. Karakterlerde gördüğümüz duygu durumları, kişiliğin görünenin ötesinde olduğunu anlatıyor. Kötü kalpli olarak nitelendirilen karakterin bile saf kötü olmaması, birçok duyguyu bastırmanın yansıması olarak çıkıyor karşımıza. Okurken bir hayal dünyasında, bir gerçek dünyada seyahat edebileceğiniz bu seride karakterleri içselleştirmek de işte bu yüzden oldukça kolay.

 

Özetle

Güldürürken çeşitli birçok mesaj verebilen bu hikâye serisinde çocuklar güzel ve verimli bir vakit geçirecek, okurken eğlenebileceklerdir. Kitaplar çocuklar üzerinde kavramsal ve görsel algılar hedef alınarak yazılmış. Hikayeler çocukların sosyal gelişimini etkileyerek onlara katkı sağlayabilir. Eserde kahraman sayısının az tutulması okurken kafa karışıklığı yaratmaması adına da önemli olabilir. Rıfkı serisi, hayatın içinden seslenen özellikle harfleri yeni öğrenmiş çocuklara onların önemini anlatan değerli bir yere sahip.

 

*Rıfkı, Burak Çakır, Res.: Duru Dakoğlu, Palme Yayınevi

Popüler Yayınlar