Uzun mu? / Mehmet Akif Ersoy


 

Mehmet Âkif’in Fatih Camii şiiri malumunuz. Peki, bu şiirin Mithat Cemal için önemi nedir?

Soğuk bir kış günü Mehmet Âkif ve Mithat Cemal birlikte Şişliye, Recaizade Mahmud Ekrem’in evine gider. Maksat, Ekrem ile Âkif’i tanıştırmak. İkili karakışta, bin bir zorlukla ilerlerken sıcak bir karşılama bekler ama umdukları karşılamayı bulamaz. Vardıklarında evi soğuk, Ekrem’i çok daha soğuk bulurlar.

Öyle ki Ekrem, pijamalarını değiştirme gereği bile duymamıştır. Mithat Cemal, ortamın soğukluğunu kırmak için bir ara Mehmet Âkif Bey’in şiir okumasını önerir ama Ekrem’in sorusuyla dünyası başına yıkılır. Ekrem usulca arkasına yanaşır, başını kaldırır ve sorar:

“Uzun mu?”

Mithat Cemal, Mehmet Âkif’in kalkıp gitmesini, kendisine uzunca bir süre küsmesini beklerken Mehmet Âkif büyük bir olgunlukla:

“Pek uzun sayılmaz efendim.” der ve Fatih Camii şiirini okumaya başlar.

Şiir ilerledikçe Ekrem’in soğukluğu yerini hayret ve hayranlığa bırakır. Nihayetinde iş tatlıya bağlanır. İş tatlıya bağlansa da bu mesele ikili arasında espri malzemesi olmaktan kaçamaz. İlerleyen zamanlarda Mehmet Âkif ne zaman yeni bir şiirini okumak istese Mithat Cemal, Ekrem gibi arkasına yaslanır, başını usulca kaldırır ve sorar:

“Uzun mu?”

Popüler Yayınlar