Sarıkamış / Merve İlayda Bekgöz







Coğrafi yapı sebebiyle kayak sporuna çok elverişli bir ülkede yaşıyoruz. Kayağın iyi geçmesi için güzel tesislere ve kaliteli kara sahibiz ama ne yazık ki uygun reklam anlayışımız yok. Çoğu kişinin aklına Bursa ve Erzurum’un geldiğini tahmin edebiliyorum yalnız benim bahsedeceğim yer; “Sarıkamış” olacak…

Sarıkamış, Kars’ın 55 kilometre uzaklığındaki ilçesidir. İlçe I. Dünya Savaşı’nda acı bir tarihî olaya şahit olmasıyla biliniyor daha çok. Kuzeydeki Allahuekber dağlarında Ruslara karşı olan Sarıkamış Harekatı’nın ( Aralık 1914- Ocak 1915) yapıldığı 90.000 askerin şehit düştüğü dün gibi hatırlarda hâlâ. Kars-Sarıkamış yolu üzerinde şehitler adına yapılmış bir anıt mevcut.

Sarıkamış’a yaklaştıkça hava serinliyor, kabanlarımıza sarılıyoruz. Sarıkamış’a sonbaharda gitmiştim ama yerel iklim, kışı herkesten önce kucaklamıştı. Sarıkamış’a tren yolu ile de ulaşabilirsiniz. Tren istasyonu Yukarı - Eski - Sarıkamış’ta. İlçeye girişte sizleri taştan Rus evleri karşılıyor. Zamanında at ahırları ve konaklama için kullanılan yapılar, günümüzde askeriye tarafından restore edilip lojman olarak hizmete sunulmuş. Çoğu devlet binası da Rus evlerinden oluşmaktadır. Bu evler yüksek duvarları sayesinde uzun geçen kış aylarında soğuğu en aza indirmek için birebir yapılar.

Görülmesi gereken Rus evi halk arasında “Katerina Köşkü” aslen Çar Nikola Köşkü’dür. Çar Nikola bu köşkü 1896 yılında oğlu Alexi’e rehabilitasyon merkezi olması için yaptırmış. Bu görkemli yapının kar altında yıllarca gizlenmesi karın soğuk öldürücü yanını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Sarıkamış değerini göremediğimiz bir gurur kaynağı aslında. İlçedeki kar kaliteli. Karın cinsi kristal kar olarak geçiyor. Kristal karın özelliği sulanmaması ve kaymaya en uygun tür olmasıdır. Bu tür, dünya çapında İsviçre Alpleri'nde bir de Sarıkamış’ta mevcut. Kayak yapmayı -her ne kadar zor olsa da- öğrendikten sonra çok eğleniliyor. 9 tane pist var ve toplam uzunlukları 25 kilometreyi buluyor. En uzun pist 5250 metre. 2 tane teleferik sistemleri mevcut. Eğlence olarak başka bir aktivite de; atlı kızak.  Kızakları kiralayıp kayak merkezinin dış tarafında gezebilirsiniz. Konaklama için kayak merkezinde bir otel mevcut veya Sarıkamış merkezde Öğretmen Evi bulunuyor.

Halk, geçimini hayvancılık ve kış turizmi ile karşılıyor. Toprakları meyve- sebze için çok yavan.
Son olarak Sarıkamış Kar Festival’inden bahsetmek istiyorum. Sanatkârlar buzdan heykellerinin halkın beğenisine sunuyor ve yerli sanatçılar konserlerini en sıcak şekilde vermeyi ihmal etmiyor. Sarıkamış, unutulmuş bir yer olmayı kabul etmiyor aslında.

Popüler Yayınlar